Jumaat, 17 Ogos 2012

Praktikal - Cabaran dan Pengalaman

                                                       SALAM                                              

Selamat berpuasa.
Semoga ramadhan ini penuh barakkah.

Saya masih berpraktikal di sebuah tadika swasta di shah alam
Alhamdulillah banyak pengalaman menarik sepanjang berada disisi kanak-kanak.
Pengalaman itu ada yang manis dan pahit
tetapi
ia menjadi satu pengajaran bagi diri saya untuk masa depan.

Cabaran semasa mengajar terlalu banyak terutama ketika baru mula masuk.
Ada kanak-kanak yang gembira dan ada yang juga masih takut.

Pengalaman pertama mengajar kelas tanpa kehadiran guru kelas sangat haru-biru.
Bermula dengan aktiviti yang menyeronokkan 
dan kemudian dengan pergaduhan (budak tidak mahu berkongsi)
dan diakhiri dengan tagisan kanak-kanak.
Walalupun agak susah pada mulanya
 tetapi berkat ajaran di uni dan guru disekeliling 
akhirnya masalah dapat diselesaikan.

Semoga kita semua berusaha demi masa depan kanak-kanak-kanak ni.

                                              TERIMA KASIH                                           

Jumaat, 27 Julai 2012

Time-out

                                                    SALAM                                                  

Time-out?
Apa ye time-out ni.

Sebenarnya time-out merupakan satu saya bagi bertenang atau berhenti dalam melakukan sesuatu pekara atau pekerjaan dalam masa tertentu dan selalunya singkat. Time-out ini tak semestinya digunakan oleh kanak-kanak malah orang dewasa juga boleh menggunakannya.

Kebiasanya time-out untuk kanak-kanak digunakan apabila ibubapa atau orang dewasa cuba memberhentikan atau menenangkan kanak-kanak dari melakukan pekara yang negatif atau menganggu.

Teknik time-out kurang digunakan di malaysia dengan efisyen tetapi jika di luar negara teknik ini sangat popular

Peranan ibubapa atau orang dewasa ketika melakukan teknik time-out amat penting bagi memberi kesedaran kepada kanak-kanak mengapa mereka dikenakan time-out. Pada pandangan saya, penggunaan teknik ini tidak beberapa berjaya jika ibubapa tidak membuat refleksi selepas teknik ini dijalankan, dimana kanak-kanak dibiarkan begitu sahaja apabila tamat tempoh time-out.

                                                            TERIMA KASIH                                                                             

Jumaat, 1 Jun 2012

Kanak-Kanak Istimewa - Tae-Ho

SALAM
 
Hari ni saya nak cerita cikit pasal seorang kanak-kanak yang istimewa. Nama kanak-kanak tersebut adalah Tae-ho yang dilahirkan di korea dan berusia 12 tahun (lahir tahun 2000). Dia cukup istimewa kerana lahir tanpa kedua-dua belah tangan dan hanya empat jari setiap kaki.
Apa yang boleh dikatakan istimewa kanak-kanak ini, dia boleh berdikari, macam kanak-kanak normal walupun dia mempunyai kekurangan.
Semenjak dari lahir lagi Tae-ho dah ditinggalkan ke pusat kebajikan sebab ibubapa dia tak boleh terima kekurangan dia. Dia sangat tabah dan kuat walaupun doktor meramalkan dia tak dapat hidup lama. Dan Tae-ho ni sangat rajin membantu ibu angkat dia dan sangat ceria apabila bersama rakan-rakan dia
 

Berikut merupakan rakaman dokumentasi tentang Tae-ho. Antara perbualan wartawan dan Tae-ho yang menunjukkan dia seorang yang kuat :

                              Wartawan: Tae-Ho which body parts you don’t have?
                              Tae-Ho: Arms
                              Wartawan: Isn’t it hard for u to live without arms, but only legs?
                              Tae-Ho: It is fine
                              Wartawan: It is okay?
                              Tae-Ho: Yes!


 

TERIMA KASIH

Leader are Born Or Made

SALAM

Selepas beberapa post saya ambil pendapat orang maka post kali ni saya nak ulas sendiri isu Leader atau pemimpin ini. Adakan pemimpin itu memang lahir sebagai pemimpin atau dia ditanamkan dengan sifat kepimpinan itu sendiri.


Pada pendapat peribadi saya sendiri setiap manusia dilahirkan sebagai pemimpin dimana semasa kejadiaan kelahiran kita sendiri. Kita telah menjadi pemimpin atau ketua, dimana dalam berjuta-juta sel sperm, hanya kita berjaya bercantum dan melalui frasa-frasa pembentukan janin dan seterusnya lahir didunia ini. 


Walaubagaiman pun sifat kepimpinan ini akan pudar jika sewaktu ianya tidak dikembangkan atau dipupuk dengan baik. Sewaktu kanak-kanak bermain, sifat kepimpinan juga boleh dilihat, dimana jika berlaku perebutan alat permainan atau pergaduhan, kanak-kanak yang dapat menyelesaikan masalah ini mempunyai sifat kepimpinan dan sebagai seorang guru, mereka perlu pandai mengambil kesempatan untuk memupuk sifat-sifat kepimpinan kepada kanak-kanak.


Sifat kepimpinan juga boleh dibentuk dirumah lagi dimana ibubapa seharusnya memberi galakan kepada anak-anak mereka untuk mencuba dan mengetuai sesuatu aktiviti bersama bagi meningkatkan keyakinan mereka dan mereka akan menjadi pemimpin yang baik. Manakala Bagi kanak-kanak yang sering dikongkong oleh ibubapa mereka, sifat kepimpinan ini boleh pudar atau apabila dia menjadi seorang pemimpin, dia akan menjadi pemimpin yang gagal atau zalim.


TERIMA KASIH

Khamis, 31 Mei 2012

Leadership for Children

Written By: Annie Evett
 
Leadership skills is a combination of many characteristics which enable children to take control of their lives. Although there are natural born leaders and every effective group requires both leaders and followers, with support and encouragement from an early age, all children have potential leadership skills which can be developed and enhanced.

It is important to stress to children that leadership is about being in control of ones own life.Children need to be encouraged to think of things which they can make happen, rather than things happening to them.  With the main areas of leadership focusing on communication, teamwork, negotiation, planning and persistence; it gives parents a myriad of opportunities to enhance their childrens growing skill base in every day activities.

 Followers and Leaders.

There is a careful balance in group dynamics which is often difficult to explain to younger or shy children.  Natural leaders in children's groups tend to be very outgoing or ego centric individuals and its not until children are able to look at the roles they play before they begin to understand the subtleties and importance of the roles within a group.

Children who are primarily followers and who tend to quickly cower in the face of peer pressure and risky temptation, often simply lack vital decision-making and self-assertion skills. Through encouragement and different opportunities to build these skill areas, they will become more confident in asserting and utilising their leadership role.

Children need to appreciate that there are times and situations where it is appropriate to switch between being a leader to a follower and visa versa. They also need to understand the importance of a good support group within the role of a follower and that there is nothing shameful or ‘wimpy’ about it.

Simply pushing someone towards the role of leader does not mean that they will be a good or effective leader. The title itself means little unless they have earned it and the respect of those around them and have the self confidence to step into it.

As children, natural leaders are normally those who assume initiative whenever the opportunity arises within playtime. They will involve themselves in organising things or people and are generally very creative and have good communications skills from and early age. However, with encouragement, every child can assume the mantle of leadership within a part of their lives.

When teaching leadership for kids, parents might like to employ role playing to pose hypothetical peer situations to get children thinking about how they might address situations that they are faced with in the future.

 Ingredients of Leadership

A necessary ingredient for teaching kids leadership skills is encourage their verbal expression. Good communication involves both listening and communicating effectively. Parents and careres can provide opportunities for children to listen first so that they know what others are speaking first and to speak in a clear confident manner.

Collaboration and teamwork is a key ingredient in leadership. An important learning of working together is the realisation that a group ( be it a family unit or a play group of friends) can get  more accomplished and in less time, rather than simply going it alone.
Parents and carers might design family group tasks so that children experience collaboration in both play and task activities.

The art of negotiation and compromising remains a skill which is highly regarded amongst corporate teams and one which can be encouraged from the earliest aged child. Through the process of working in teams, children need to learn the art of give and take, where being able to bend and compromise in some areas  so that the task is still completed and everyone is still happy.

Planning and strategies form the two most important skills within leadership. Leaders have an intimate grasp on the overall picture or goal and are able to break tasks down into easily achievable groupings.
Parents and carers who design opportunities for children to undertake planning and strategising need to ensure appropriate amounts of support and time is given so that the children are able to accomplish their outcomes.

Planning a strategy is a great way to empower and build childrens self esteem and confidence as well as  providing them with a clearer vision of what they are about to achieve.

Checklists are an easy way to introduce planning and organisational skills and with children who don’t have the literacy skills yet, these lists can be pictorial.

The power of persistence and determination provides children with strong foundation of personal pride.  Problems and challenges need to be regarded as a fact of life and children need to be encouraged and supported in appropriate ways to deal with them through problem solving without becoming demoralised or frustrated. Simple planning and strategies to impliment into family life can include:
  • planning for an outing/ picnic - checklists or food and items to take
  • packing for a weekend or holiday
  • having checklists and systems in place for weekly sporting or interest area activities the family / individuals are involved with.
  • planning for meals
  • planning for birthday party or similar - shopping, decorations, baking.
Young children can be involved at nearly every stage of planning and implementation of events.
Not only does this give them ownership, but it also begins to instil a sense of responsibility and belonging to the family unit and to see the importance of strategies and planning.

Leadership for children is developed through thoughtful initiatives and the understanding that simply being passive and following the crowd can leave children open to all kinds of outside influences.

It is through games and activities which encourage their communication skills, team work and resilience which lay the foundations for children to explore and initiate their leaderships qualities.

Source:  http://www.inspireyourdreams.com/articles/leadership-for-children.html

Are Your Children Leaders?

By

Every just watched a group of kids playing and noticed the dynamics involved? If your a parent I'm sure you have. Some kids seem to get along great with others, some seem to play more on their own, some are nothing but trouble, and some seem very nurturing. Of course, whether it's a group of boys, or girls, or a mix of both will affect the group dynamics.

Can you pick tomorrows future leaders out of the bunch? It's not necessarily just the bossy ones you should pick. Think about the real leaders in your daily life, and what qualities they exhibit. Those that lead by example, encourage others to do better, and bring others together to work towards a common goal. Those may seem like lofty qualities to find in small children, but if you look closely, you will see some that do exhibit those very qualities.

Little Leadership Learned

Leadership is not just about being the one telling others what to do. While that may be a part of what leaders do, it only works successfully after they have earned the trust and respect of others. Trust in others instills others to trust you, as respect in others, instills others to respect you. Teaching your children to learn to trust and respect others will go a longs way in making them leaders.

While winning the trust of others is essential to leadership, it is not always easy for some to do. Those who can do it well, will be successful leaders in the future. As a parent, probably the easiest way to teach a child these qualities is through your own example when interacting with your children.

The Leader In You

While wanting your child to be a leader can be a good thing, it's not necessarily the right thing for your child. How can you tell? Do they seem comfortable in large groups of children? Do others respond well to their suggestions? Do they have an interest in setting the direction or style of play their peers participate in? If yes, then maybe they have some natural leadership qualities within them. These can of course be nurtured. If they don't, then that doesn't mean they are destined to be great leaders.

Whoever said "Great leaders are made not born" was on the right track. Taking the initiative, making suggestions, providing direction, being sympathetic to the problems of others are all characteristics that can make great leaders. And fortunately, they are also behaviors that can be encouraged in our children.

Ahad, 27 Mei 2012

Refleksi Pengurusan Program Pendidikan Awal Kanak-kanak

SALAM

Alhamdulillah kelas Pengurusan Program Pendidikan Awal Kanak-kanak dah tamat pada 24 Mei. Banyak ilmu telah dipelajari sepanjang kelas ni terutama bagi kami yang berada dalam kos open market ni.Walaupun pensyarah kami Madam Putri Afzan Maria (insyallah akan bergelar Dr.) masuk agak lewat kerana baru pulang dari U.K dan anak beliau masuk ke hospital tetapi pelbagai ilmu dapat beliau kongsi bersama kami terutama bidang awal kanak-kanak di U.K yang amat berbeza sekali dengan di Malaysia.

Bermula dengan kuliah pertama kami berkenalan dan membincangkan serba sedikit tentang subjek ini. Seterusnya kami mempelajari tentang pengurusan sesebuah tadika dan seterusnya bagaimana untuk menubuhkan sebuah tadika yang dimulakan dengan perancangan kertas kerja yang sangat mendalam sekali. Untuk penilaian subjek ini, kami telah membentangkan kertas kerja penubuhan tadika masing-masing yang banyak memberi pengalaman dan makna kepada kami. Terima kasih Madam kerana sudi berkongsi ilmu dengan kami.


Gambar bersama poster dan syakilla

Gambar Bersama Madam dan Imran

TERIMA KASIH

Jumaat, 18 Mei 2012

Praktikum dan Projek Akhir

Salam
  
Alhamdulillah minggu lepas dapat tau nama penyelia praktikum dan projek akhir. Insyallah bln 6 ni saya akan mula praktikum disebuah tadika swasta di Setia Alam. Ni merupakan beberapa gambar yang diambil di tadika tersebut 

Luar tadika
Kawasan bermain
Ruang aktiviti

Kelas 4 tahun
Kelas 5 tahun
Rasa xsabar nk berpraktikum dah ni. Tadika ini dia guna kurikulum Little Caliphs Program. Dimana dia banyak kepada english dan agama.Lagi satu sebab saya dah tau saya punya penyelia iaitu Dr Loy maka dengan semangat jumpa Dr untuk tanya pasal tajuk projek akhir saya. Dr kata ok dan dia suruh teruskan kepada proposal dan bab 1-3. Insyallah saya akan start buat projek akhir minggu ni. Hari sabtu ni saya join seminar isu-isu semasa pendidikan awal kanak-kanak antara penyampainya adalah Prof Dato Dr Aminah(UPSI), Dr Mahani(UPSI), Prof Madya Dr Mariani(UM), Dr Hasnah(UKM) dan Dr Loy sendiri.

Terima Kasih

Khamis, 17 Mei 2012

Selamat Hari Guru

Salam

Selamat Hari Guru dan terima kasih
Khas kepada
Guru-guru dan pensyarah
Tadika bahagia,
Sk taman rinting 1,
Sk bukit kapar,
Smk Meru,
Kolej matrikulasi johor (KMJ)
Universiti Pendidikan Sulatan Idris (UPSI)
dan 
Bakal-bakal guru (bdk2 ISMP PAKK 2009)
serta yang terutama
Mak saya Pn Sabariah Hassan dan 
Ayah saya Md Salleh Abd Rahman

 Berburu ke padang datar
Dapat rusa belang kaki
Berguru kepala ajar
Ibarat bunga kembang tak jadi
(dedikasi kepada Hari Guru dan guruku tercinta)

Dialah pemberi paling setia
Tiap akar ilmu miliknya
Pelita dan lampu segala
Untuk manusia sebelum jadi dewasa.
Dialah ibu dialah bapa juga sahabat
Alur kesetiaan mengalirkan nasihat
Pemimpin yang ditauliahkan segala umat
Seribu tahun katanya menjadi hikmat.
Jika hari ini seorang Perdana Menteri berkuasa
Jika hari ini seorang Raja menaiki takhta
Jika hari ini seorang Presiden sebuah negara
Jika hari ini seorang ulama yang mulia
Jika hari ini seorang peguam menang bicara
Jika hari ini seorang penulis terkemuka
Jika hari ini siapa sahaja menjadi dewasa;
Sejarahnya dimulakan oleh seorang guru biasa
Dengan lembut sabarnya mengajar tulis-baca.
Di mana-mana dia berdiri di muka muridnya
Di sebuah sekolah mewah di Ibu Kota
Di bangunan tua sekolah Hulu Terengganu
Dia adalah guru mewakili seribu buku;
Semakin terpencil duduknya di ceruk desa
Semakin bererti tugasnya kepada negara.
Jadilah apa pun pada akhir kehidupanmu, guruku
Budi yang diapungkan di dulangi ilmu
Panggilan keramat "cikgu" kekal terpahat
Menjadi kenangan ke akhir hayat.
USMAN AWANG
1979

 

Terima kasih
 


Ahad, 13 Mei 2012

Permainan Kanak-kanak

Salam semua

Hari ni saya nk cerita sedikit pasal permainan kanak-kanak. Kalu kita lihat kanak-kanak akan teruja apabila dibawah ke kawasan permainan atau kedai permainan apabila membeli belah. Terdapat pelbagai pilihan permainan yang ada dipasaran sekarang. Tetapi ibubapa harus bijak memilih alat permainan yang bersesuaian dan dapat membantu perkembangan kanak-kanak.

Permainan seperti lego atau puzzle bagus bagi membantu kanak-kanak berfikir dan berimaginasi. Tetapi ibubapa seharusnya menjadi pembimbing supaya proses bermain itu menjadi satu proses pembelajaran bermakna kepada kanak-kanak.


Begitu juga dengan bayi, walaupun bagi sesetangah ibubapa, permainan tidak sesuai kepada anak mereka tetapi sebenarnya mereka salah kerana bayi mengunakan sense dalam mempelajari sesuatu. Seperti contoh, bayi akan membaling atau mengigit alat permainan yang diberikan mereka, disitu mereka akan mempelajari rasa dan sentuhan serta mendatangkan kegembiraan kepada mereka.


Oleh itu, ibubapa tidak boleh menganggu proses bermain anak-anak mereka kecuali melihat sebagai langkah keselamatan supaya tidak berlaku kecederaan atau kemalangan.


Terima kasih

Ahad, 29 April 2012

Nutrisi Kanak-kanak

Salam dan selamat pagi


Pagi-pagi dah cerita pasal makanan, buat saya lapar je. He3. Hari ni saya nak cerita pasal nutrisi kanak-kanak. Seperti yang kita tahu kanak-kanak memerlukan nutrisi yang seimbang dan mencukupi untuk membesar. Tapi kadang kala kanak-kanak akan memilih sewaktu hendak makan dan ia juga akan berakhir dengan tangisan si kecil yang kalah apabila dipaksa makan. Kanak-kanak memerlukan nutrisi yang seimbang seperti yang ada dalam piramid makan diatas. Berikut merupakan panduan kepada ibubapa:


Nutrisi dan Anak Anda. 

Kanak-kanak kecil memerlukan pemakanan yang baik untuk tenaga dan pertumbuhan. Terdapat segelintir anak-anak ini yang cerewet makanan namun begitu perlu diingat bahawa nutriten yang penting terdapat di dalam pelbagai jenis makanan. Untuk itu, adalah penting bagi mereka untuk mendapatkan diet yang sihat dan seimbang.




Tenaga
    Kanak-kanak memerlukan sebanyak 1000 kalori sehari yang boleh diperolehi (keperluan bagi wanita dalam sehari adalah 2000 manakala lelaki adalah 2500 kalori) dari pelbagai jenis kelas makanan:

  • daging, ikan, ayam dan telur – 2 hidangan sehari
  • roti, bijirin, nasi, kentang, pasta- 5 hidangan sehari
  • buah dan sayuran – 5 hidangan sehari
  • produk tenusu dan hidangan kaya kalsium – 4 hidangan sehari

Saiz Hidangan: Kanak – kanak memerlukan saiz hidangan yang berbeza dimana ianya bergantung kepada jumlah yang mereka makan. Berbanding hidangan orang dewasa, kanak-kanak memerlukan saiz hidangan yang   lebih kecil (setengah atau suku dari hidangan dewasa). Mereka lebih gemar untuk makan dengan lebih kerap serta dalam saiz hidangan yang kecil berbanding orang dewasa.
 


Tetapi bagaimana pula dengan kanak-kanak yang tidak mahu makan??? berikut merupakan beberapa cadangan aktivitidan tip yang boleh dibuat ibubapa bagi mengalakkan anak-anak mereka makan:

  • Mengajar anak-anak anda tentang kepantingan nutrisi yang seimbang melalui cerita tauladan. Dimana ibubapa boleh mereka cerita atau membaca buku tentang makanan bagi menarik anak-anak mereka makan.
  • Aktiviti penyediaan makanan bersama kanak-kanak. Selalunya kanak-kanak akan menghargai sesuatu yang mereka hasilkan, oleh itu mereka akan makan makanan yang disediakan. 
  • Menghias makanan menjadi menarik. Kanak-kanak suka sesuatu yang ceria dan menarik. oleh itu kanak-kanak akan makan makanan yang dihias. 
  • Pastikan anda menyediakan jadual makanan dengan baik. Waktu makan adalah tetap. Kanak-kanak terpaksa mengikut jadual.
  • Jangan jadikan makanan sebagai hukuman. Sebaliknya jadikan ia sebagai ganjaran.


Terima kasih

Khamis, 19 April 2012

Ciri-ciri Tadika yang Dipilih IbuBapa

Salam dan selamat petang



Video diatas merupakan salah satu contoh pusat jagaan kanak-kanak di USA. Di Malaysia masih kurang tadika yang dapat menyediakan kemudahan dan infrastruktur yang baik. Jadi apakah ciri-ciri yang perlu ada apabila ibubapa memilih tadika atau pusat asuhan kanak-kanak ???
Pendidikan

Pendidikan merupakan ciri utama yang perlu dilihat oleh ibubapa apabila memilih tadika. ibubapa seharusnya mengetahui apa yang akan diajar kepada anak mereka apabila dimasukan kedalam tadika atau pusat asuhan tersebut. Kebanyakkan ibubapa kini lebih memilih tadika yang menggunakan bahasa inggeris sebagai medium dan ada juga yang mementingkan pengajaran agama. Perlu diketahui bahawa perkembangan anak-anak mereka bukan sahaja tertumpu kepada perkembangan kognitif semata-mata malah perkembangan emosi,sosial, rohani, fizikal juga perlu seiring. Oleh itu, ibubapa juga perlu melihat kepada aspek penyampaian guru kepada anak-anak mereka juga. Selain itu, subjek seni dan luar kelas juga penting kerana kanak-kanak lebih biasa belajar melalui persekitaran dan bukan sahaja didalam kelas.


Kawasan


Perlu diketahui bahawa kawasan juga memainkan peranan penting. Kedudukan tadika dan pusat asuhan yang berdekatan dengan kawasan perindustrian atau jalan raya yang sesak juga dapat menganggu penumpuan kanak-kanak didalam kelas. Biasanya tadika akan beroperasi dikawasan perumahan. Ibubapa yang prihatin akan memilih kawasan yang baik untuk anak-anak mereka. Selain itu, kanak-kanak memerlukan ruang yang luas kerana mereka sangat aktif. Pastikan tadika yang dipilih mempunyai ruang permainan yang luas untuk anak-anak anda bergerak.

 
Kemudahan

Kemudahan juga merupakan aspek yang penting dalam memilih sesebuah tadika, pastikan tadika itu mempunyai semua kemudahan asas untuk kanak-kanak seperti meja, kerusi, rak kanak-kanak, tandas kanak-kanak, peti pertolongan cemas, alat pemadam api. Ibubapa perlu melawat sesebuah tadika sebelum memasukkan anak mereka, mereka perlu pastikan setiap kemudahan itu selamat digunakan dan melepasi piawai sebenar. Jika tidak ibubapa layak memilih tadika atau pusat asuhan yang lebih baik untuk anak-anak mereka

Terima kasih

Ahad, 15 April 2012

Hukuman kepada Kanak-kanak

Salam semua

Hari ni saya nk cerita sedikit tentang hukuman kepada kanak-kanak. Kadang kala perlakuan dan tingkah laku kanak-kanak boleh diluar batas kesabaran ibu bapa. Masyarakat malaysia biasanya banyak memberi hukuman lisan (marah @ membebel) kepada anak-anak mereka tetapi ada juga memberi hukuman fizikal (sebat,pukul, cubit). Tetapi kadang kala memberi hukuman yang terlebih dan diluar kemampuan kanak-kanak boleh dianggap sebagai satu penderaan dan akan mendatangkan trauma kepada kanak-kanak. Hukuman lisan dan fizikal boleh diberikan kepada kanak-kanak tetapi tidak boleh mendatangkan kecederaan kepada kanak-kanak.


Seperti dapat dilihat dalam 2 gambar diatas, adakah wajar hukuman tersebut dilakukan ke atas kanak-kanak ?. Boleh dikatakan ia sudah menjadi satu kesalahan kepada ibubapa yang meletakkan hukuman ini. Walaupun sebesar mana kesalahan seperti mencuri atau menipu, ibubapa seharusnya  memikirkan cara lain dalam menghukum anak-anak mereka.


Gambar diatas adalah sorotan satu video tentang hukuman yang diberikan oleh seorang ibu kepada anaknya di russia kerana berkelakuan tidak baik dan menipu. Ibu kanak-kanak tersebut telah memberikan anaknya meminum sos panas dan dibiarkan dibawah semburan air sejuk selepas beberapa hukuman tradisional tidak berkesan kepada anaknya. Hukuman yang diberikan oleh wanita ni dianggap satu penderaan dan diluar kebiasaan. Seharusnya wanita tersebut meminta bantuan pakar untuk mendisplinkan anaknya.

Hukuman lisan selalunya akan memberi sedikit kesan kepada kanak-kanak kerana ia hanya melibatkan penderaan emosi kepada kanak-kanak sewaktu dimarah sahaja. Selepas itu, kanak-kanak akan mengulangi kesalahan yang sama. Manakala hukuman fizikal pula memberi kesan panjang kerana ia kadang kala meninggalkan parut dan kesakitan kepada kanak-kanak. Mungkin kanak-kanak akan menjadi baik seketika tetapi apabila tidak diawasi kanak-kanak akan mengulanginya.

Ibubapa perlu pandai mengunakan reverse psikologi kepada kanak-kanak dimana sesuatu hukuman itu menjadi sesuatu yang positif kepada kanak-kanak. Contohnya memberi hukuman dalam bentuk ganjaran seperti kanak-kanak tidak dapat menonton televisyen jika berkelakuan negatif atau kanak-kanak tidak boleh membeli barang kesukaan apabila melakukan kesalahan.

Selain itu, ada kanak-kanak melakukan perbuatan negatif kerana dia tidak dapat menyampaikan sesuatu yang diperlukan kepada ibubapa dan cuba menarik perhatian ibubapa dengan melakukan perbuatan itu. Oleh itu, ibubapa perlu tahu sama ada perbuatan anak-anak mereka adalah kerana ingin perhatian atau dia melepaskan kemarahan. Dengarlah isi hati anak-anak supaya mereka tidak melontarkannya kearah yang negatif dan salah.

 
Terima kasih

Ahad, 8 April 2012

Anak emas/ Anak mak/ Anak ayah

Salam

Hari ni saya nak cerita pasal anak emas, anak mak dan anak ayah. Dalam sesebuah keluarga selalunya panggilan ini wujud dimana seseorang anak akan dilabelkan sebagai anak emas, anak mak atau anak ayah apabila mendapat perhatian lebih daripada adik beradik yang lain. Selalunya anak emas banyak disandang oleh anak bongsu. Manakala anak mak dan anak ayah ini kepada anak perempuan atau anak lelaki yang mendapat perhatian oleh mak atau ayah.

Selalunya anak-anak dengan panggilan ini akan mendapat lebih daripada adik-beradik mereka sama ada dari perhatian, kasih sayang, wang atau benda. Contohnya anak emas akan dibelikan apa sahaja yang mereka minta dari ibubapa mereka manakala adik beradik yang lain terpaksa melakukan sesuatu seperti membantu ibubapa mereka dahulu sebelum mendapat apa yang mereka mahu dan kadang kala ada ibubapa yang tidak mengendahkan pemintaan anak-anak mereka ini. Begitu juga dengan layanan antara anak emas, anak mak dan anak ayah ini berlebihan berbanding adik-beradik yang lain.


 
Adakah ibubapa memikirkan kesan perbezaan perhatian kepada anak-anak mereka???

Selalunya ibubapa tidak perasaan akan perbezaan kasih sayang mereka kepada anak-anak mereka. Tetapi setiap anak-anak mereka dapat menilai tahap perbezaan itu terutama yang paling ketara apabila walaupun anak-anak ini sudah berusaha tetapi ibubapa mereka melebihkan anak yang tidak membuat apa-apa. Pekara ini akan mendatangkan cemburu kepada anak-anak ini dan mereka akan mula bergaduh dan memulakan panggilan kepada anak-anak yang mendapat lebih dari mereka. Selain itu, keyakinan kendiri kanak-kanak juga akan berkurang kerana mereka merasakan ibubapa mereka tidak menyayangi dan mempercayai mereka.

 
Berlainan dengan anak emas, anak mak dan anak ayah mereka akan lebih manja dan suka bergantung kepada ibubapa mereka. Pekara ini akan menyukarkan mereka untuk berdikari dan berani.

Kemungkinan kanak-kanak yang kurang perhatian ibubapa akan melakukan perkara yang sama kepada anak-anak mereka kelak. Semoga ibubapa dapat melihat pekara ini dengan lebih serius lagi kerana ia melibatkan masa hadapan anak-anak mereka

Terima kasih  

Khamis, 29 Mac 2012

Kanak-kanak dan Keselamatan

Salam semua,
Post kali ini pasal keselamatan kanak-kanak.

Kalu dilihat dimana-mana sahaja tempat sudah tidak selamat kepada kanak-kanak sama ada dalam atau luar rumah. kanak-kanak boleh mengalami kemalangan dimana sahaja mereka berada sama ada dari benda yang berbahaya mahupun yang berbahaya.

Didalam rumah tempat-tempat seperti dapur, tandas, tangga dan beranda merupakan tempat paling bahaya untuk kanak-kanak. Di dapur, kanak-kanak kadang kala suka bermain lumba lari dengan adik, abang atau kakak mereka. tetapi mereka tidak menyedari tentang kewujudan barang-barang yang boleh mencederakan mereka. contohnya pisau, minyak panas, air panas dan sebagainya. Ibubapa seelok-eloknya melarang anak-anak mereka dari bermain didapur kerana kemalangan oleh berlaku bila-bila masa sahaja. Ditandas pula, kawasan yang lincin boleh membahayakan kanak-kanak selain mereka boleh termakan bahan-bahan kimia seperti syampoo dan sabun. Kawasan tangga pula menjadi tempat yang paling disukai oleh kanak-kanak kerana mereka boleh membuat pelbagai pegerakan dan permainan di kawasana tangga. kanak-kanak ini yang tidak berfikir panjang tentang bahaya boleh dihadapi oleh mereka. seelok-eloknya ibubapa memasang pintu keselamatan dikawasan tangga supaya tangga menjadi kawasan larangan kepada kanak-kanak kecil.


Manakala perabot-perabot dirumah mempunyai ciri keselamatan. Bucu-bucu meja hendaklah di letakan perlindungan supaya selamat kepada kanak-kanak. Selain itu, ibubapa perlu memastikan anak-anak mereka tidak dapat mencapai alat-alat yang berbahaya didalam rumah seperti ubat-ubatan dan bahan berkimia.

Keselamatan diluar rumah pula, perlu dipastikan kawasan rumah tidak bersemak dan pintu rumah tidak dibiarkan terbuka tanpa pengawasan. Sewaktu kanak-kanak ingin bermain juga perlu diawasi.Contohnya ibubapa perlu menyediakan alat perlindungan yang bersesuaian ketika kanak-kanak bermain basikal.  Ibubapa perlu memastikan anak mereka melintas jalan dengan berpimpin tanga bagi mengelakkan kemalangan, Diharapkan dengan pencegahan awal ini, dapat membantu mencegah kemalangan dan kecederaan kepada kanak-kanak 


Terima kasih semua.

Ahad, 25 Mac 2012

Multi Personaliti Disorder

Salam semua,
Post kali ni tentang penyakit multiple personaliti.

Sebenarnya saya baru tahu tentang kewujudan penyakit ini, ingat cerita Dr Jekyll and Mr Hyde tu cerita semata-mata tapi rupanya cerita ni watak utama yang berpenyakit multiple personaliti, dimana Dr Jekyll seorang yang baik manakala Mr Hyde seorang yang jahat. Tapikan apabila saya baca dan tonton rakaman penyakit ni, rupanya pesakit ni ada lebih dari 2 personaliti kadangkala boleh jadi sampai berpuluh dan beratus watak. Bunyi macam x logik je tapi itu kebenaran. Kalu rajin boleh tengok satu documentary tentang penyakit ni:

 

Berbalik semula kepada penyakit multiple personatiti ni, kebanyakkan penyakit dapat penyakit ni masa usia 18 tahun keatas. Penyakit ni banyak berkaitan dengan otak. Buat masa ni doktor masih xtau punca penyakit ni tapi kebanyakkan pesakit ada mengalami penderaan seksual semasa kecil. Ada satu cerita dalam video kt atas ni, seorang polis yang xpernah mengalami penderaan seksual pun kena penyakit ni, tapikan polis ni banyak menyiasat tentang kes penderaan seksual kanak-kanak. X taulah macam mana benda yang dia siasat ni boleh di serap dalam otak dia.

Saya nak bagi conton satu kes ni, wanita ni nama dia Helan berusia 35 tahun dan pernah mengalami penderaan seksual semasa kecil, dia ada 7 personaliti. pertama diri dia sendiri iatu Karl (16), kedua Adam (10), ketiga Alex (5) , keempat William(6), kelima Brenda (14), keenam Elizabeth dan ketujuh Jimmy. Elizabeth dan Jimmy jarang muncul dalam diri Helen. Karl dan Brenda pula mempunyai sikap yang negatif dimana mereka selalu cuba membunuh diri dengan memotong ateri, terdapat banyak kesan potongan di tangan Helen. Alex, Adam dan William seperti kanak-kanak kecil dimana mereka suka bermain dan rumah Helen dipenuhi dengan pelbagai alat permainan mereka. Jika dilihat kehidupan Helen dan tujuh wataknya seakan-akan dibuat-buat tetapi Helen sendiri tidak menyedari perbuatan watak-watak yang lain. mereka berhubung menggunakan diari dimana dapat dilihat pelbagai perbezaan penulisan setiap individu dalam diri Helen. 

 

Penyakit ini merupakan salah satu kesan kepada penderaan seksual terhadap kanak-kanak. Saya tidak pernah dengar tentang penyakit ini di Malaysia tetapi banyak dinegara barat. Diharapkan ibubapa dapat menjaga anak-anak mereka dari menjadi mangsa seksual. Awasi anak-anak anda sebelum mereka menjadi mangsa 

Ini saja untuk hari ini.
Terima kasih kerana sudi membaca 


Ahad, 18 Mac 2012

Isu Semasa Kanak-kanak

Salam semua,
Post pertama ni saya nk cerita sikit pasal 
isu semasa kanak-kanak.


Baru-baru kita dikejutkan dengan kematian 2 orang kanak-kanak di pusat asuhan yanag sama akibat dari tersedak susu. Nak salahkan siapa ye? pengasuh? Ibubapa?. Ntah lr. Mungkin kat Malaysia ni kena banyakkan kursus penyusuan bayi dan kanak-kanak bukan saja kepada ibu yang mengandung tapi juga kepada semua pengasuh. diharapkan dengan kes ini akan beri kesedaran kepada ibubapa dan pihak pengasuh untuk berhati-hati apabila memberi susu.


isu seterusnya pasal kanak-kanak maut sebab lemas yang dilaporkan kt kelantan dan KL. kes pertama kt kelantan dimana ibu bayi tersebut sedang basuh baju kt dapur, anak meragkak keluar sampai terjatuh kt air dan lemas. kalu ikut memang salah ibu bayi ini tapi bila dah jadi dah xblh buat apa2kn. kes kedua pulak kt tasik titiwangsa, dimana ibu dan keluarga kanak-kanak ini br datang KL dan nk beriadah kt tasik ni. kanak-kanak ni dilaporkan hilang pastu esok jumpa dalam dah meninggal terapung kt air. ish...ish...ish... kedua-dua kes ni memang kecuaian ibubapa, maybe ibubapa kat luar blh amik pengajaran untuk sentiasa mengawasi anak-anak mereka sama ada dalam dan luar rumah atau amik langkah pencegahan awal dengan mengajar anak-anak mereka berenang.  



Isu pembuangan bayi juga x abis-abis lagi. kadang-kadang kesian tengok kat bayi yang jadi mangsa. kenapa mereka perlu dilahirkan jika hendak dibunuh. Ramai lagi pasangan yang sudah kahwin xdapat anak, seharusnya anak itu dihargai kerana mereka xbersalah. Itu sahaja untuk hari ini. 

Terima kasih kepada semua pembaca.
Rajin-rajinlh jenuk blog saya ye.  

Ahad, 11 Mac 2012

Salam

Saya Siti Fatimah Bt Md Salleh.Pelajar Pendidikan Awal Kanak-kanak UPSI. Blog ni sebahagian dari tugasan subjek pengurusan program pendidikan awal kanak-kanak. Diharap anda semua dapat baca blog saya