Isnin, 7 Januari 2013

2013

                                          SALAM                                       

Selamat tahun baru..walaupun lambat.
Azam baru setinggi gunung-ganang untuk tahun baru. 
Semoga kita semua dilindungi dan dirahmati oleh ALLAH SWT.
Hargai segala yang ada.
Jangan tamak-tamak sebab nanti rugi.

Belajar elok-elok sebab ia penantu masa depan kita.
dan...
hargailah orang-orang disekeliling kita
kerana..
tanpa sedara masa itu akan berlalu dengan pantas
                                 TERIMA KASIH                                   

Jumaat, 17 Ogos 2012

Praktikal - Cabaran dan Pengalaman

                                                       SALAM                                              

Selamat berpuasa.
Semoga ramadhan ini penuh barakkah.

Saya masih berpraktikal di sebuah tadika swasta di shah alam
Alhamdulillah banyak pengalaman menarik sepanjang berada disisi kanak-kanak.
Pengalaman itu ada yang manis dan pahit
tetapi
ia menjadi satu pengajaran bagi diri saya untuk masa depan.

Cabaran semasa mengajar terlalu banyak terutama ketika baru mula masuk.
Ada kanak-kanak yang gembira dan ada yang juga masih takut.

Pengalaman pertama mengajar kelas tanpa kehadiran guru kelas sangat haru-biru.
Bermula dengan aktiviti yang menyeronokkan 
dan kemudian dengan pergaduhan (budak tidak mahu berkongsi)
dan diakhiri dengan tagisan kanak-kanak.
Walalupun agak susah pada mulanya
 tetapi berkat ajaran di uni dan guru disekeliling 
akhirnya masalah dapat diselesaikan.

Semoga kita semua berusaha demi masa depan kanak-kanak-kanak ni.

                                              TERIMA KASIH                                           

Jumaat, 27 Julai 2012

Time-out

                                                    SALAM                                                  

Time-out?
Apa ye time-out ni.

Sebenarnya time-out merupakan satu saya bagi bertenang atau berhenti dalam melakukan sesuatu pekara atau pekerjaan dalam masa tertentu dan selalunya singkat. Time-out ini tak semestinya digunakan oleh kanak-kanak malah orang dewasa juga boleh menggunakannya.

Kebiasanya time-out untuk kanak-kanak digunakan apabila ibubapa atau orang dewasa cuba memberhentikan atau menenangkan kanak-kanak dari melakukan pekara yang negatif atau menganggu.

Teknik time-out kurang digunakan di malaysia dengan efisyen tetapi jika di luar negara teknik ini sangat popular

Peranan ibubapa atau orang dewasa ketika melakukan teknik time-out amat penting bagi memberi kesedaran kepada kanak-kanak mengapa mereka dikenakan time-out. Pada pandangan saya, penggunaan teknik ini tidak beberapa berjaya jika ibubapa tidak membuat refleksi selepas teknik ini dijalankan, dimana kanak-kanak dibiarkan begitu sahaja apabila tamat tempoh time-out.

                                                            TERIMA KASIH                                                                             

Jumaat, 1 Jun 2012

Kanak-Kanak Istimewa - Tae-Ho

SALAM
 
Hari ni saya nak cerita cikit pasal seorang kanak-kanak yang istimewa. Nama kanak-kanak tersebut adalah Tae-ho yang dilahirkan di korea dan berusia 12 tahun (lahir tahun 2000). Dia cukup istimewa kerana lahir tanpa kedua-dua belah tangan dan hanya empat jari setiap kaki.
Apa yang boleh dikatakan istimewa kanak-kanak ini, dia boleh berdikari, macam kanak-kanak normal walupun dia mempunyai kekurangan.
Semenjak dari lahir lagi Tae-ho dah ditinggalkan ke pusat kebajikan sebab ibubapa dia tak boleh terima kekurangan dia. Dia sangat tabah dan kuat walaupun doktor meramalkan dia tak dapat hidup lama. Dan Tae-ho ni sangat rajin membantu ibu angkat dia dan sangat ceria apabila bersama rakan-rakan dia
 

Berikut merupakan rakaman dokumentasi tentang Tae-ho. Antara perbualan wartawan dan Tae-ho yang menunjukkan dia seorang yang kuat :

                              Wartawan: Tae-Ho which body parts you don’t have?
                              Tae-Ho: Arms
                              Wartawan: Isn’t it hard for u to live without arms, but only legs?
                              Tae-Ho: It is fine
                              Wartawan: It is okay?
                              Tae-Ho: Yes!


 

TERIMA KASIH

Leader are Born Or Made

SALAM

Selepas beberapa post saya ambil pendapat orang maka post kali ni saya nak ulas sendiri isu Leader atau pemimpin ini. Adakan pemimpin itu memang lahir sebagai pemimpin atau dia ditanamkan dengan sifat kepimpinan itu sendiri.


Pada pendapat peribadi saya sendiri setiap manusia dilahirkan sebagai pemimpin dimana semasa kejadiaan kelahiran kita sendiri. Kita telah menjadi pemimpin atau ketua, dimana dalam berjuta-juta sel sperm, hanya kita berjaya bercantum dan melalui frasa-frasa pembentukan janin dan seterusnya lahir didunia ini. 


Walaubagaiman pun sifat kepimpinan ini akan pudar jika sewaktu ianya tidak dikembangkan atau dipupuk dengan baik. Sewaktu kanak-kanak bermain, sifat kepimpinan juga boleh dilihat, dimana jika berlaku perebutan alat permainan atau pergaduhan, kanak-kanak yang dapat menyelesaikan masalah ini mempunyai sifat kepimpinan dan sebagai seorang guru, mereka perlu pandai mengambil kesempatan untuk memupuk sifat-sifat kepimpinan kepada kanak-kanak.


Sifat kepimpinan juga boleh dibentuk dirumah lagi dimana ibubapa seharusnya memberi galakan kepada anak-anak mereka untuk mencuba dan mengetuai sesuatu aktiviti bersama bagi meningkatkan keyakinan mereka dan mereka akan menjadi pemimpin yang baik. Manakala Bagi kanak-kanak yang sering dikongkong oleh ibubapa mereka, sifat kepimpinan ini boleh pudar atau apabila dia menjadi seorang pemimpin, dia akan menjadi pemimpin yang gagal atau zalim.


TERIMA KASIH

Khamis, 31 Mei 2012

Leadership for Children

Written By: Annie Evett
 
Leadership skills is a combination of many characteristics which enable children to take control of their lives. Although there are natural born leaders and every effective group requires both leaders and followers, with support and encouragement from an early age, all children have potential leadership skills which can be developed and enhanced.

It is important to stress to children that leadership is about being in control of ones own life.Children need to be encouraged to think of things which they can make happen, rather than things happening to them.  With the main areas of leadership focusing on communication, teamwork, negotiation, planning and persistence; it gives parents a myriad of opportunities to enhance their childrens growing skill base in every day activities.

 Followers and Leaders.

There is a careful balance in group dynamics which is often difficult to explain to younger or shy children.  Natural leaders in children's groups tend to be very outgoing or ego centric individuals and its not until children are able to look at the roles they play before they begin to understand the subtleties and importance of the roles within a group.

Children who are primarily followers and who tend to quickly cower in the face of peer pressure and risky temptation, often simply lack vital decision-making and self-assertion skills. Through encouragement and different opportunities to build these skill areas, they will become more confident in asserting and utilising their leadership role.

Children need to appreciate that there are times and situations where it is appropriate to switch between being a leader to a follower and visa versa. They also need to understand the importance of a good support group within the role of a follower and that there is nothing shameful or ‘wimpy’ about it.

Simply pushing someone towards the role of leader does not mean that they will be a good or effective leader. The title itself means little unless they have earned it and the respect of those around them and have the self confidence to step into it.

As children, natural leaders are normally those who assume initiative whenever the opportunity arises within playtime. They will involve themselves in organising things or people and are generally very creative and have good communications skills from and early age. However, with encouragement, every child can assume the mantle of leadership within a part of their lives.

When teaching leadership for kids, parents might like to employ role playing to pose hypothetical peer situations to get children thinking about how they might address situations that they are faced with in the future.

 Ingredients of Leadership

A necessary ingredient for teaching kids leadership skills is encourage their verbal expression. Good communication involves both listening and communicating effectively. Parents and careres can provide opportunities for children to listen first so that they know what others are speaking first and to speak in a clear confident manner.

Collaboration and teamwork is a key ingredient in leadership. An important learning of working together is the realisation that a group ( be it a family unit or a play group of friends) can get  more accomplished and in less time, rather than simply going it alone.
Parents and carers might design family group tasks so that children experience collaboration in both play and task activities.

The art of negotiation and compromising remains a skill which is highly regarded amongst corporate teams and one which can be encouraged from the earliest aged child. Through the process of working in teams, children need to learn the art of give and take, where being able to bend and compromise in some areas  so that the task is still completed and everyone is still happy.

Planning and strategies form the two most important skills within leadership. Leaders have an intimate grasp on the overall picture or goal and are able to break tasks down into easily achievable groupings.
Parents and carers who design opportunities for children to undertake planning and strategising need to ensure appropriate amounts of support and time is given so that the children are able to accomplish their outcomes.

Planning a strategy is a great way to empower and build childrens self esteem and confidence as well as  providing them with a clearer vision of what they are about to achieve.

Checklists are an easy way to introduce planning and organisational skills and with children who don’t have the literacy skills yet, these lists can be pictorial.

The power of persistence and determination provides children with strong foundation of personal pride.  Problems and challenges need to be regarded as a fact of life and children need to be encouraged and supported in appropriate ways to deal with them through problem solving without becoming demoralised or frustrated. Simple planning and strategies to impliment into family life can include:
  • planning for an outing/ picnic - checklists or food and items to take
  • packing for a weekend or holiday
  • having checklists and systems in place for weekly sporting or interest area activities the family / individuals are involved with.
  • planning for meals
  • planning for birthday party or similar - shopping, decorations, baking.
Young children can be involved at nearly every stage of planning and implementation of events.
Not only does this give them ownership, but it also begins to instil a sense of responsibility and belonging to the family unit and to see the importance of strategies and planning.

Leadership for children is developed through thoughtful initiatives and the understanding that simply being passive and following the crowd can leave children open to all kinds of outside influences.

It is through games and activities which encourage their communication skills, team work and resilience which lay the foundations for children to explore and initiate their leaderships qualities.

Source:  http://www.inspireyourdreams.com/articles/leadership-for-children.html

Are Your Children Leaders?

By

Every just watched a group of kids playing and noticed the dynamics involved? If your a parent I'm sure you have. Some kids seem to get along great with others, some seem to play more on their own, some are nothing but trouble, and some seem very nurturing. Of course, whether it's a group of boys, or girls, or a mix of both will affect the group dynamics.

Can you pick tomorrows future leaders out of the bunch? It's not necessarily just the bossy ones you should pick. Think about the real leaders in your daily life, and what qualities they exhibit. Those that lead by example, encourage others to do better, and bring others together to work towards a common goal. Those may seem like lofty qualities to find in small children, but if you look closely, you will see some that do exhibit those very qualities.

Little Leadership Learned

Leadership is not just about being the one telling others what to do. While that may be a part of what leaders do, it only works successfully after they have earned the trust and respect of others. Trust in others instills others to trust you, as respect in others, instills others to respect you. Teaching your children to learn to trust and respect others will go a longs way in making them leaders.

While winning the trust of others is essential to leadership, it is not always easy for some to do. Those who can do it well, will be successful leaders in the future. As a parent, probably the easiest way to teach a child these qualities is through your own example when interacting with your children.

The Leader In You

While wanting your child to be a leader can be a good thing, it's not necessarily the right thing for your child. How can you tell? Do they seem comfortable in large groups of children? Do others respond well to their suggestions? Do they have an interest in setting the direction or style of play their peers participate in? If yes, then maybe they have some natural leadership qualities within them. These can of course be nurtured. If they don't, then that doesn't mean they are destined to be great leaders.

Whoever said "Great leaders are made not born" was on the right track. Taking the initiative, making suggestions, providing direction, being sympathetic to the problems of others are all characteristics that can make great leaders. And fortunately, they are also behaviors that can be encouraged in our children.